Mihrimah ry

Itämaista tanssia vuodesta 1997

 
 
Khaligitanssi - naisten privaattitanssi
Mirhami 10 (tammikuu 2003)
 

Teksti: Annaleena Horning 

Mihrimahilaiset ovat vuoden 2002 aikana päässeet tutustumaan khaligitanssin saloihin kahdella eri kurssilla. 23.3. Jaana Åhl piti peruskurssin aiheesta. Neljän tunnin tuhti paketti sisälsi hieman historiaa, videopätkiä erilaisista esityksistä, pukuesittelyä ja koko joukon tanssille ominaisia liikkeitä. 28.12. kaikilla innokkailla tanssinharrastajilla oli mahdollisuus jatkaa khaligitanssin saralla osallistumalla Taikku Hyvösen khaligitanssin kurssille, jolla hän opetti perusliikkeitä ja mielenkiintoisen ryhmätanssikoreografiansa.

Khaligi äännetään vapaasti "väännettynä" jota kuinkin "hälitsi" ja se tarkoitta suomeksi lahtea. Khaligi-tanssi on kotoisin Arabian niemimaalta (esim. Arabiemiirikunnat, Bahrain, Irak, Iran, Kuwait, Libanon, Saudi-Arabia ja Yemen) Suomen tanssipiireissä khaligi-tanssia on pitkään yleisesti kutsuttu nimellä sauditanssi. Tämä johtuu siitä, että tanssin katsottiin olevan peräisin vain Saudi-Arabiasta. Kannattaa korjata tämä yksipuolinen ja virheellinen käsitys ja muuttaa sauditanssi omassa tanssisanastossaan khaligitanssiksi.

Kansan parissa khaligitanssi on ollut perinteisesti naisten privaattitanssi. Naiset tanssivat sitä keskenään omissa tilaisuuksissaan. Folklore-esitykset ovat tuoneet khaligitanssin näyttämölle ja siten laajemman yleisön tietouteen. Myös estradien sooloesiintyjien musiikissa voi olla pätkä khaligirytmiä, jolloin esiisntyjä tuo tanssitietämyksensä esille käyttämällä khaligitanssille ominaisia liikkeitä. Näyttävimmillään tanssi on ryhmätanssina.

Luonteeltaan ja tunnelmaltaan tanssi on hyvin hienostunut ja naisellinen. Sitä ei turhaan kutsuta maailman naisellisimmaksi tanssiksi. Se on myös flirttailevaa. Silmät kurkkivat "essun" reunan yli. Rintakehä elää. Kädet kannattelevat sirosti "essua". Lantiotakin voi tuoda halutessaan esille löysästä asusta huolimatta. Pään liikkeet ja hiusten käyttö on näyttävää. 

Perusliikkeet

Perusaskelluksella (vaihtoaskelrytmi) eteenpäin liikuttaessa takajalka pidetään päkiällä ja etujalka suorana. Askeltaessa etujalan polvi ei saa niiata. Vuorotellen askeltaen pääsee jo mukavasti eteenpäin. Taaksepäin mentäessä jalkojen osat vaihtuvat. Nyt etujalka on päkiällä ja takajalka maassa. Perusaskeleeseen voi liittää ylävartalon liikkeitä, esim. rintakehän erilaisia rullauksia, kiertoja ja ravistuksia. Lantio saadaan esille löysästä mekosta huolimatta tuomalla "essu" kädellä kiinni kehoon. Lantioliikkeenä voi  käyttää sahausliikettä, johon voi lisätä värinät. Toispuoleista askellusta voi varioida niiauksilla. Nostokasit sekä laukka-askel kuuluvat myös tähän tanssiin.

Myös "essua" eli asun etupuolen helmaa kannattelevilla käsillä on merkitystä. Niillä voi myötäillä liikkeitä tekemällä esim. kaseja, ympyröitä. Tällöin "essu" pääsee liikkeelle. Toisinaan "essun" paikallaan pitäminen on parempi vaihtoehto, mm. silloin, kun halutaan korostaa ylävartalon liikkeitä.

Pään ja hiusten käyttäminen ovat korostetusti esillä tanssissa. Päätä pyöritetään puolikuun muotoisena puolelta toiselle. Keskelle pysähtyessä anna pään hieman nyökähtää ja vaihda suuntaa. Näin saat hiukset lentämään näyttävästi. Ylävartalo saa tulla mukaan liikkeeseen. Pään pyrittämistä kannattaa harjoitella aluksi paikallaan, erityisesti jos on vaikeuksia tasapainon kanssa. Sekä hiusten heittelyä puolelta toiselle että pään pyörittämistä voi käyttää tanssissa seisten ja lattialla tukevasti istuen.  

Asu

Khaligitanssissa käytetään isoa, löysää, kauniisti kirjailtua asua/mekkoa, jota kutsutaan nimellä Thobe nashal. Mekko on hyvin väljä ja sen etupaneeli "essu" on kauniisti kirjailtu. Usein myös mekon saumat ovat koristeltuja. Mekon takapuoli on vähemmän koristeltu tai täysin koristelematon.

Khaligiasun voi ostaa valmiina hyvin varusteltuilta basaarimyyjiltä tai mekon voi valmistaa itse. Ulkomailta tuotetut asut on yleensä valmistettu ohuesta kankaasta, esim. shifongista. Etupaneelin kirjailun vahvikkeena käytetään asun väriin sopivaa verkkomaista tukikangasta. Kirjailu tehdään kultaisella tai vaaleankeltaisella ohuella puuvillalangalla. Koristelussa käytetään litteitä paljetteja. Asun alla käytetään päällysasun väristä pitkähihaista galabeijaa/mekkoa. Alkuperäisissä maissa naiset vielä nykyäänkin sujauttavat khaligimekon käsilaukkuun juhliin mennessään ja pukevat sen omien juhlavaatteidensa päälle. Kiva idea seuraaviin kevätvärinöihin/pikkujouluihin! 

Khaligiasun valmistusohje

Asun voi valmistaaitse. Esimerkiksi nettisivuilla kerrotaan, että asun voi valmistaa myös intialaisesta sarista. Sarin koristeltua osaa voi käyttää huolellisesti suunnittelemalla ja leikkaamalla khaligimekon etupaneelina. Kangaskaupoista voi löytää erilaisia kauniisti kirjailtuja kankaita, jotka ovat käyttökelpoisia etupaneeliin. Asun materiaalina on yleensä ohut kangas, esim.shifonki. Ohut kangas on paksua parempi vaihtoehto, koska se elää herkemmin pienessäkin liikkeessä.

Lue ohje ja tutki piirros huolellisesti. Tee tarvittavat muutokset. Huomioi taitteelta leikattavat osat. Mieti ja hahmota ohje ennen kuin alat leikata kangasta. Asun erikoisuutena on, että kaula-aukko tehdään keskisauman alapuolelle (noin 15-20 sm). Kaula-aukko on pyöreä, josta lähtee halkio (noin 10-15 sm) Tee Etupaneelin kirjailu ennen kappaleiden yhdistämistä. Etupaneelin alle voi olla hyödyllistä laittaa tukikangasta. Huolittele saumat hyvin, jos käytät shifonkia. Paksumpaa shifonkilaatua on helpompi käsitellä.