Mihrimah ry

Itämaista tanssia vuodesta 1997

 
 
Aleksandrialaistanssi - flirttailevaa kansantanssia
Mirhami 11 (toukokuu 2003)
 

Teksti: Annaleena Horning 

Kun volangihelmat heilahtelevat ja tanssijatar flirttailee milayaan kietoutuneena, niin kysymyksessä on mitä todennäköisimmin aleksandrialaistanssi, jonka on luonut egyptiläinen kansantanssin tutkija ja koreografi Mahmoud Reda. Reda keräsi ja tallensi kansantansseja eri puolilta Egyptiä 1950-luvulla. Hän lisäsi alkuperäisiin tansseihin liikkeitä, suunnitteli puvut ja vei tanssit näyttämölle.

Kalastajien vaimot askareissaan
Mahmoud Redan luoma aleksandrialaistanssi on saanut nimensä Pohjois-Egyptin rannikolla sijaitsevan Aleksandria-nimisen kaupungin mukaan. Meren äärellä sijaitsevan kaupungin yksi tärkeimmistä elinkeinoista on kalastus. Reda keksi tanssin, joka kuvaa kalastajien vaimojen elämää arkisissa askareissaan. Tanssiin kuuluu olennaisena osana milayaan eli päällysvaatteeseen pukeutuminen. Tämä selittyy sillä, että islamilaisessa kulttuurissa naiset aina peittävät itsensä astuessaan ulos kotiovesta.
    Kalastajien vaimot pukivat ylleen suuren mustan huivin eli milaya leffin lähtiessään ulos torille ostoksille, miehelle viemään eväitä, piipahtamaan vieraisilla. Alkuperäinen milaya leff oli valmistettu paksusta villakankaasta. Kuitenkin päällysvaatteeseen pukeutunut nainen saattoi halutessaan joko peittää tai paljastaa vartalonsa ääriviivat. Tiukasti puettuna nainen paljasti enemmän kuin peitti. Näin hän pystyi leikittelemään.
    Redan näyttämölle viedyssä aleksandrialaistanssissa naisten käyttämät milayat olivat ohuemmasta kankaasta ja paljetein koristeltuja.

Musiikki
Kansantansseihin kuuluu usein oma musiikki, jolle on tunnusomaista tietty rytmi. Aleksandrialaistanssin kohdalla ei näin ole. Milayaa käytetään tanssivälineenä muissakin kuin aleksandrialaistanssissa. Sekä haitaribaladissa että pop-baladissa voidaan käyttää milayaa, jolloin puhutaan milayabaladista. Yleensä tanssija hylkää milayan lattialle jossakin vaiheessa tanssia.
    Mistä siis voi tietää, milloin on kysymyksessä aleksandrialaistanssi tai milayabaladi? Ero löytyy laulun sanoista. Aidossa aleksandrialaismusiikissa lauletaan yllätys - yllätys mistäpä muusta kuin Aleksandrian kaupungista, kalastuksesta ja merestä. Laulussa saatetaan mainita myös sana milaya leff. Ero on siis hiuksenhieno, jonka vain arabiaa ymmärtävä voi tietää. Näin ollen jos haluaa pelata varman päälle, on syytä käännättää laulun sanat arabian kieltä taitavalla henkilöllä.

Tanssin luonne ja liikekieli
Aleksandrialaistanssi on naisellinen ja flirttaileva. Tanssija saa olla jopa hieman kokettimainen. Peruskävely on päkiävoittoista siten, että päkiä koskettaa ensimmäisenä lattiaan. Kävely on lyhyttä ja kiirehtivää sipsutusta. Kävellessä olkapäät hieman myötäävät.
    Tanssiessa milayaa pidetään vartalon ympärille puettuna, käsivarsien päälle heitettynä, olkapäiden päälle ristiin kiedottuna jne. Milayalla voi korostaa lantion liikettä tai huiskuttaa iloisesti.

Asu
Aleksandrialaistanssin esiintymisasu on vartalonmyötäinen mekko. Pääntietä, hiha-aukkoja ja helmaa voivat koristaa joko yksin- tai moninkertaiset volangit. Mekon pituus vaihtelee käyttäjän mieltymysten mukaan polvien ylä- tai alapuolelle. Puku on koristeltu helmin ja paljetein. Koristeaiheena ovat yleensä kukkaset. Raikkaana poikkeuksena mainittakoon, että eräässä aleksandrialaismekossa komeili paljetein koristeltu kala, joka sopiikin hyvin aiheeseen.


Lähteet:

  • Heli Maanilan aleksandrialaistanssin kurssi Tampereella 12.4.2003

  • Tshador IV